Test letních pneu 2023

Test letních pneumatik 2023

Na tomto webu jsme pro vás připravili test letních pneumatik 2023. Může vám dát dobrou představu při výběru letních pneumatik a snadnou možnost pneumatiky přímo i objednat. Následuje samotný test - nejlepší letní pneumatiky 2023.

8 rad, jak ušetřit při nákupu pneumatik.

Test letních pneumatik 2023

NázevHodnocení
1.Continental PremiumContact 6starstarstarstarstarVíce informací
2.Nexen N Blue HD PlusstarstarstarstarstarVíce informací
3.Michelin Pilot Sport 4starstarstarstarstarVíce informací
4.Nokian iLinestarstarstarstarVíce informací
5.Uniroyal RainExpert 3starstarstarstarVíce informací
6.Pirelli Cinturato P1 VerdestarstarstarstarVíce informací
7.Hankook Ventus Prime 3 K125starstarstarstarVíce informací
8.Matador MP46 Hectorra 2 starstarstarVíce informací
9.Goodyear EfficientGrip PerformancestarstarstarVíce informací
10.Barum Bravuris 5HMstarstarstarVíce informací
11.Bridgestone Turanza T005starstarstarVíce informací
12.Fulda EcoControl HP starstarstarVíce informací
13.Toyo Proxes CF1starstarVíce informací
14.Firestone Multihawk 2starstarVíce informací
15.Cooper Zeon CS8starstarVíce informací
Využíváme data z portálu www.test-pneumatik.cz

Rychlá navigace: Test letních pneumatik 2023 | Jak vybrat letní pneumatiky? | Jaký zvolit rozměr pneumatiky? | Časté dotazy | Dále doporučujeme

Jak vybrat letní pneumatiky?

Při výběru všech pneumatik, tedy i letních pneumatik, je dobré zvážit řadu aspektů. Není dobré orientovat se pouze podle ceny letních pneumatik, protože levná letní pneumatika může mít natolik horší jízdní vlastnosti, nebo kratší životnost, že byste brzy po nákupu mohli litovat zbytečně utracených peněz. Proto doporučujeme využít test letních pneumatik 2023. Nejlepší letní pneu najdete právě v tomto testu.

Nejprve si při výběru nových letních pneumatik ověřte rozměr pro vaše vozidlo. Povolené rozměry najdete ve vašem velkém technickém průkazu. Bývají vždy ve tvaru např. 195/65 R15. První číslice znamená šířku pneumatiky, druhá číslice za lomítkem znamená profil pneumatiky v procentech (to znamená, že výška pneumatiky je 55% z šířky pneumatiky). Třetí údaj znamená vnitřní průměr pneumatiky v palcích. Dále se u letních pneumatik uvádí rychlostní index letních pneumatik a nosnost letních pneumatik. I tyto údaje najdete také ve vašem velkém technickém průkazu.

Při výběru pneumatiky z testu letních pneumatik 2023 je dobré volit z nabídky renomovaných výrobců. Letní pneumatiky prodávané v supermarketech, nebo ty, které jsou nejlevnější v daném rozměru, obvykle vykazují kratší životnost a vyšší spotřebu vašeho automobilu. Finanční úspora na pořízení letní pneumatiky se tedy brzy ztratí ve zvýšených nákladech na provoz vozidla. Nehledě na jízdní vlastnosti levných letních pneumatik. Dbejte na to, že letní pneumatika je velmi namáhanou součástí vozidla a má velký vliv na bezpečnost vaší jízdy. Zejména v kritických situacích (prudké brždění, vyhýbací manévr, ...) oceníte dobré vlastnosti vaší letní pneumatiky. Letní pneumatika musí samozřejmě velmi dobře fungovat i za zhoršených podmínek, zejména na mokru. Kvalitní letní pneumatiky mají velmi propracovaný systém odvodu vody z pneumatiky. Tím pádem nehrozí, že se pod vašimi pneumatikami vytvoří vodní film a vaše auto tak ztratí přilnavost. V rámci testu letních pneumatik 2023 testujeme zejména kvalitní pneumatiky, které s tímto jevem nemají problémy.

Letní pneumatika má zásadní vliv na vaši bezpečnost, proto určitě doporučujeme výběr nepodcenit. Raději připlaťte několik stokorun, které už při životnosti pneumatik nehrají tak podstatnou roli. Budete mít ale jistotu, že jste pro bezpečnost udělali maximum. Pokud zvolíte pneumatiku podle testu letních pneumatik 2023, chybu určitě neuděláte. Nejlepší letní pneu pro rok 2023 jsou právě v našem testu.

Jaký zvolit rozměr letní pneumatiky?

Rozměry pneumatik

Co se týče rozměru, základním parametrem, který musíte dodržet, jsou schválené rozměry právě pro vaše vozidlo. Tento údaj najdete ve velkém technickém průkazu, kde máte vypsán jeden, nebo více rozměrů povolených pro váš vůz. Nenechte se zmást a opravdu si rozměr ověřte ve velkém TP. Různé webové konfigurátory, nebo články vám poradí vhodné rozměry, ale správný rozměr pro vaše vozidlo může záviset na řadě parametrů. Ať už na motorizaci, pohonu (přední náhon vs. pohon všech kol), roku výroby, nebo dokonce i na původní zemi, pro kterou bylo vaše vozidlo určeno (týká se zejména vozů dovezených ze zahraničí). A toto vše už žádný konfigurátor neobsáhne.

Primárním kontrolním orgánem, který vás případně může za nevhodně zvolený rozměr postihnout, je STK. A právě tam porovnávají vaše skutečně obuté pneumatiky s velkým TP. Proto zdůrazňujeme, že velký TP je tím jediným spolehlivým místem, kde se vhodný rozměr pneumatik dozvíte.

Pokud máte ve velkém TP uvedených více rozměrů, pak už se můžete rozhodovat, který pro vás bude vhodnější. Řada majitelů aut řeší zejména vizuální stránku. Auto s větším průměrem disků a o to nižší gumou vypadá vizuálně lépe. To je hlavní důvod proč řidiči např. ze 17palcových disků přezouvají na 19palcové. Auto vypadá elegantněji a sportovněji. Rozměr pneumatik, zejména jejich šířka, má však vliv i na jízdní vlastnosti.

Výhody užších pneumatik:

Výhody širších pneumatik:

Dalším parametrem je profil pneumatiky – tedy její výška. Ten má zase poměrně velký vliv na komfort. Nízkoprofilové pneumatiky, které vypadají sice vizuálně lépe, jsou ale méně komfortní. Lidově řečeno na nich ucítíte každou drobnou nerovnost na silnici. Zato když vyberete pneumatiky s menším průměrem a vyšším profilem, bude pro vás jízda komfortnější.

Časté dotazy

⏩ Kdo je vítězem aktuálního testu letních pneumatik?

Našim uživatelům doporučujeme čerpat z více zdrojů. Proto agregujeme jak oficiální novinářské testy ADAC, Autobild, apod. spolu s recenzemi od běžných řidičů, které pokud jsou v dostatečném množství, dávají také velmi věrohodnou a zajímavou informaci, která může pomoci při výběru. Celý žebříček najdete v této tabulce s testem letních pneumatik.

⏩ Kdy je vhodné přezout na letní pneumatiky?

V ČR je jasně stanovené datum povinnosti používání zimních pneumatik. Letní pneumatiky tedy nazouvejte mimo toto období. A navíc tehdy, když i noční teploty začnou přesahovat 7°C. Pak máte jistotu těch nejlepších jízdních vlastností.

⏩ Které pneumatiky vybrat?

Z hlediska pneumatik má každý řidič trošku jiné preference, nároky, ale i styl používání. Kdo jezdí dlouhé trasy, ocení nízkou hlučnost a pomalé opotřebení pneumatik. Kdo jezdí krátké vzdálenosti, třeba jen po městě, ten může volit levnější pneumatiky. Pro všechny druhy řidičů ji styly jízdy jsou však důležité jízdní vlastnosti na suchu a na mokru, zejména při brzdění. Každý řidič se může dostat do krizové situace, kdy bude nucen nouzově brzdit, nebo se vyhnout nenadálé překážce. A právě v té chvíli ocení kvalitní obutí. V našem testu letních pneumatik hledáme optimální kompromis mezi jízdními vlastnostmi, ale i ekonomikou provozu a pořizovací cenou.

Líbí se vám tento článek? star star star star star 4.8 z 5, hlasovalo 247 lidí.

Dále doporučujeme


Na tomto webu jsme pro vás připravili test letních pneumatik 2023. Může vám dát dobrou představu při výběru letních pneumatik a snadnou možnost pneumatiky přímo i objednat.

Provozovatel webu.

TOPlist